Filografi, Ortadoğu’da doğan Avrupa’ndan da Uzakdoğu’ya kadar yayılan ancak yapımının çok zor olması nedeniyle yok olmaya yüz tutmuş bir el sanatı olarak bilinmektedir.
Ahşap zemin üzerine çakılmış çiviler arasından teller geçirilip örülerek çeşitli desenler meydana getirilmesine Filografi sanatı denir. Bu sanatın ana vatanı Ortadoğu’dur.
Ülkemizde pek yaygın olmayan sanat, zorluğu, sabır gerektirmesi nedeniyle unutulmak üzere olduğu bilinmektedir. Günümüzde nu sanatın ustalarından biri Saim Devrilmez’dir. Bu sanatın ruh dinlendirici olması ve olumlu psikolojik etkilerinden dolayı Amerika’da verildiğini söylüyor.
TEK’ten emekli elektrikçi olan Saim Devrilmez Filografi ’ye hobi olarak başladığını ve kendi kendine öğrendiğini belirtiyor. Bu sanatın ölmemesi için de 2 aylık kurslar veriyor. Eserlerin de çivi ve metal teller kullanıyor. Saim Devrilmez daha çok hat sanatına yönelik çalışmalar yapmaktadır. Bir başka Filografi sanatçısı Aliye bu sanatı bazı motifler, manzaralar ve çizgi film karakterlerine uyguluyor.
Sanatçılar öncelikle yapmak istedikleri motifleri kafalarında tasarlıyorlar. Daha sonra da bu motifleri oluşturmak amacıyla tahta plakalara çiviler belli bir düzene uygun çakıyorlar. Ama iplik geçirme işi ustalık gerektirmektedir. Öyle rastgele iplik geçirerek bir şey elde edilmiyormuş. Bu ipliklerin sağlam be temizlenebilir olması ayrıca da renginin solmaması gerekiyor.
Tahta pano ve kullanılacak renk ipler sanatçı tarafından önceden tasarlanıyor. Seçilen renklerin birbirleriyle uyumlu olması ortaya çıkacak motif için önemli. Ne çok fazla zıt renkler olacak nede renkler birbirlerini boğacak e tabi burada bütün marifet sanatçıların oluyor.
Çivi ve renkli tellerin maharetli ellerle şekillendiği bir sanattır Filografi. Çivilerin arasından tellerin geçirilmesiyle objelere estetik görünüm kazandırmak olarak tanımlanmıştır. Belli örgü teknikleri de içine katılarak hazırlanan simetrik desenler, amblemler, çiçekler ve çizgi film karakterleri panolara işleniyor ve sonunda bir sanat eseri ortaya çıkıyor. Yeteri kadar ilgi görüp uygulanmadığı için yok olmak üzere olan sanattır. Filografi ile yapılan muhteşem el emeklerin ve eserlerini mutlaka görmelisiniz.
Bir yanıt yazın