Tespih yüzyıllardır erkek modasının vazgeçilmez aksesuarlarının başında gelmektedir. Osmanlı’dan günümüze uzanan tarihsel süreç içerisinde, asıl formunu kaybetmeden, gelişimini ve yeniliği sürdüren bu el emeği ürünler, el işçiliği ile bezenen birer sanat harikasıdır.
Tesbih başlı başına bir kültürdür ve içinde bulunduğu toplumun kültürel özelliklerini taşır ve yansıtır. Günümüze kadar başarılı bir şekilde aktarılmış tesbih sanatı, günümüzde gelenekçi ve yenilikçi birçok usta tarafından icra edilmeye devam etmektedir.
Tespih Yapımında Kullanılan Malzemeler
Tespih yapımında kullanılan malzemeler genellikle ahşap malzemeler ve taş malzemeler olarak kategorize edilebilir. Ahşap olarak kullanılan malzemelerin başında kuka gelmektedir. Dokusal ve yapısal olarak çekim rahatlığı sunan bu ahşap malzeme kullanıldıkça kararma özelliğine sahiptir. Osmanlı Devleti zamanında da saray erkânının sıkça tercih ettiği tesbih çeşitlerindendir. Diğer ahşap malzemeler tercihe göre gül ağacı, pelesenk ağacı, abanoz ağacı gibi çeşitli ağaçlar kullanılmaktadır.
Taş Çeşitleri
Tespih yapımında kullanılan diğer ana malzeme ise belirli özellikleri olan değerli taşlardır. Bu taşların başında ülkemizde de sıkça tercih edilen oltu taşı gelmektedir. Erzurum bölgesinde elde edilen bu malzeme değerli kabul edilmekte ve hediyelik eşyalar tercihinde ilk sıralarda yer almaktadır. Diğer taşlar sırası ile akik, kaplan gözü, ametist gibi taşlardan tespihler yapılmakta ve tüketicilere sunulmaktadır. İlave olarak deve kemiği, gergedan boynuzu, kehribar çeşitlerinden de tespihler bulunmaktadır.
Kültürel zenginliğimizin bir parçası olan yeni tespihler ve tesbih malzemeleri stoklara eklenmiştir. Takip edip siparişleri tarafımıza iletebilirsiniz.
Bir yanıt yazın